Van pleats naar lustoord

Wat zou de reactie van de oorspronkelijke bewoners geweest zijn als ze hadden gehoord dat hun Stadzigt, net als het Rijksmuseum in Amsterdam, genomineerd was voor ‘Het gebouw van 2014’?

Irina, Polen Just stunning and beautiful place, the view, the silence. I cannot get enough of it.
 
 

Toen & Nu

Al eeuwenlang wordt de oostkant van de Ruterpolder bewoond door boerenfamilies. Omsloten door water is de polder lange tijd moeilijk bewoonbaar geweest. De eerste steen van de huidige voorgevel is gelegd in 1825 door de vijf jaar jonge dochter Willemke Klases.

Wat ooit gebouwd werd als functionele boerderij voor het houden van melkvee, is nu de blikvanger aan de rand van ‘Oud IJlst’. Het is een compleet verbouwde boerderij, waarbij het voorhuis nog grotendeels authentiek is. Aan de achterkant van de boerderij, op de oude deel waar vroeger de koeien stonden, is een nieuw huis herrezen dat los staat van het voorhuis en voor speciale gelegenheden wordt gebruikt.

De metamorfose van vervallen boerderij naar uniek gerestaureerde Fryske pleats duurde ruim twee jaar. Jelle de Jong Architecten uit Lemmer tekende voor het ontwerp. In de inrichting herken je de hand van interieurarchitect Christien Starkenburg van InterieurPlus uit Leeuwarden. De belangrijkste erkenning voor het ontwerp volgde een jaar na de oplevering in 2014, met de nominatie voor ‘Het gebouw van 2014’. Deze jaarlijks terugkerende wedstrijd wordt uitgeschreven door de Nederlandse Bond van Architecten.

 

 

IJlst - voorhuis - gevelsteen

Binnentuin (startscherm)

Beschikbaarheid & Reserveren

Informatie over de beschikbaarheid van de suites en de mogelijkheid om direct te reserveren.

Bekijk het aanbod

Suites

Wakker worden door de stilte?
Dat kan in een van de boerderijsuites van Stadzigt op een historische plek midden in het Friese Merengebied.

Gele suite  Rode suite

Bereikbaarheid

IJlst ligt zeer centraal in Friesland op anderhalf uur van Amsterdam, op korte afstand van Sneek en te midden van de Friese meren. Stadzigt IJlst is prima bereikbaar met het openbaar vervoer, auto of fiets en via het water.

Lees verder